Boerderij

Ons bedrijf bestaat uit verschillende takken; De hoevewinkel, akkerbouw, grove groenten en ons melkvee. We werken met 2 generaties op ons bedrijf. Christiane en Lien staan in voor de hoevewinkel, administratie en helpen op het bedrijf waar nodig. Christiaan en David nemen vooral het landbouwgedeelte voor zich. 

 

Akkerbouw:

Dit omvat de gewassen die op grotere schaal worden geteeld en die niet arbeidsintensief zijn. Tarwe, bonen, spinazie, ajuin en aardappelen worden bij ons gekweekt voor de menselijke consumptie, daarnaast kweken we ook gras en maïs voor onze koeien. Aardappelen zijn bij ons hierin de belangrijkste tak. Zo telen we wel een 5-tal verschillende rassen om zo van juli (nieuwe / vroege rassen) tot mei. Deze laatste worden bewaard in een speciale aardappelloods dus met een gewijzigde luchtsamenstelling mop 7°C worden bewaard. Zo blijven de aardappelen mooi vast en bakken ze niet bruin. Het grootste deel van onze aardappelen worden verkocht voor de frietindustrie. De ajuinen, boontjes en spinazie worden geoogst met een grote machine en gaan naar een bedrijf die ze binnen de 4u verwerkt tot diepvriesgroentjes. Deze worden slechts een korte periode verkocht in onze hoevewinkel (spinazie mei/juni en boontjes in september, ajuin van au) 

 

Grove groenten: 

Dit zijn de arbeidsintensieve groenten. Naast de groenten die we enkel voor onze hoevewinkel kweken: broccoli, rode-, witte-, savooikool, pompoenen,... kweken we ook heel wat groenten voor de diepvriesindustrie. Ajuinen, boontjes, pastinaken, wortels en spinazie worden gezaaid en geoogst met grote machines. Rabarber, bloemkool en spruitjes worden manueel geplant en geoogst. 
Na het oogsten worden deze de dag zelf nog aangeleverd in grote containers aan de diepvriesindustrie. Daar worden ze binnen de 4u verwerkt tot diepvriesgroenten die u in de supermarkt kan aankopen onder het merk Ardo. 

 

Melkvee: 

Op ons bedrijf hebben we een 120-tal koeien die dagelijks 2 à 3 keer automatisch worden gemolken met een melkrobot. Ze verblijven in onze nieuwe stal (2019) die voorzien is van alle comfort; zo beschikken ze over een massageborstel, waterbedden, het drinkwater is lichtjes voorverwarmd, ... Een klimaatcomputer zorgt voor het ideale stalklimaat; zo zorgen de windzeilen voor bescherming tegen koude wind en de ventilatoren zorgen voor een fris briesje in de zomermaanden. Naast het voordeel voor de boer dat hij de koeien niet meer manueel moet melken heeft dit ook een zeer relaxed gevoel bij de koeien. De koeien beslissen zelf wanneer ze naar de robot gaan om zich te laten melken, zo kunnen ze gaan wanneer hun uier te veel spant of kunnen ze blijven chillen wanneer ze op de waterbedden rusten. De melk wordt via leiding naar een grote koeltank gebracht waarin de melk bewaard wordt op 2°C. We gebruiken deze melk om te verwerken tot boter en karnemelk of te verkopen als volle melk in onze hoevewinkel en de rest wordt iedere 3 dagen opgehaald door de melkerij. Daar wordt ze verwerkt tot boter, mozzarella, en andere zuivelspecialiteiten.

 

Tijdens jullie bezoek aan onze hoevewinkel kunnen jullie een kijkje gaan nemen naar onze allerkleinste kalfjes. Deze verblijven in witte hutjes aan de overkant van de straat. Zij verblijven daar van 0 tot 4 maanden. Vanuit de hoevewinkel kan je ook via het raampje binnenkijken in onze melkveestal.  Verder zie je vaak wel activiteit of traktors op het erf. (graag opletten met kleine kinderen)